HTML

marisom receptjei

Friss topikok

Gombóc leves marisom módra..

2007.04.15. 22:26 marisomm

Kiugrott a gombóc a fazékból..

Egy nagyon egyszerű, de finom ebédet szeretnék közzé tenni.. általában az alábbi két finomságot egyszerre szoktam készíteni, hiszen egy az alapanyag, a krumpliról van szó, vagy szépen mondva burgonya a tettes a finom ebédünkben... Egy három literes fazekat teli teszek krumplival és puhára főzöm, ha kész leszűröm és hagyom kihűlni. .A gyúródeszkát előveszem , öt-hat evőkanál lisztet teszek rá, a kihűlt krumplit megtisztítom, és krumplinyomón átnyomom, teszek hozzá két teáskanál sót, és ebből úgy lesz tészta, hogy annyi lisztet szórok hozzá amennyit, felvesz, könnyen gyúrható puha tésztát kell kapni, nem baj, ha egy kicsit tapad, ahogy készül a gombóc, úgy lehet egy kicsit lisztezni, hogy ne tapadjon össze.
A kész tésztát háromfelé osztom, egy adagból leves lesz, a két részből pedig szilvalekváros derelye vagy barátfüle.. ki hogy ismeri..

Egy részből kis csíkokat sodrok, apróra darabolom, kicsit közbe lisztezem, mert tapad, és pici gombócokká formálom.

Két részt külön vékonyra kinyújtom, félbehajtom, ott lesz a közepe, visszahajtom, és szilvalekvárt teszek kis halmokba a tésztára. A két lekvár között legyen két újnyi hely, majd a lekváros részre borítom a másik felét a tésztának, összenyomom a tésztát ahol, nincs lekvár, és derelyevágóval feldarabolom.

Gombócleves, ahogy én készítem..

Olaj, liszt, rántást készítek, pirospaprika, őrölt kömény, két-három gerezd összenyomott fokhagyma, víz, só, ezt összeforralom, és amikor forr akkor az elkészített gombócot, belefőzöm. Lassú tűzön főzöm, amikor a gombócok feljönnek a leves tetejére, akkor kész a gombócleves.

Szilvalekváros derelye

Finomra őrölt zsemlyemorzsát, egy kevés olajon aranysárgára pirítom. Egy nagyobb tál alját megszórom a pirított zsemlyemorzsával, és erre fogom szedni a tésztát, majd megint szórok zsemlyemorzsát, megint tészta, zsemlyemorzsa, és így ismételem, míg kész nem vagyok. Egy nagyfazékba vizet forralok, és kifőzöm az elkészített tésztát, óvatosan teszem bele és nagyon vigyázva, egyenként szedem ki, amikor feljön a víz tetejére, és úgy járok el vele, ahogy az előbb leírtam.

Fahéjas porcukorral fogyasztjuk.

2 komment

Címkék: leves

A bejegyzés trackback címe:

https://receptjeimm.blog.hu/api/trackback/id/tr796210027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pircsi 2009.02.12. 19:06:51

Szia Én gölődin levesnek is ismerem. A családom nagyon szereti, én is szoktam főzni.Puszi Pircsi.

marisom 2009.02.15. 09:10:57

Szia Pircsi! mi is nagyon szeretjük.
süti beállítások módosítása