Szabadtűzőn bográcsba főzni nagyon jó.. gulyásleves magyar különlegesség, igen ízletes, nem kell sokat dolgozni vele. Különleges hangulatot kölcsönöz a napnak, ha előkerül a bogrács.. család apraja nagyja serénykedik, és mindenki kiveszi a részét valamilyen módon ebből a szórakoztató munkából.
A parázsló fa hangulata, a bográcsba olvadó füstölt szalonna illata, olyan különlegessé teszi a gulyást.
Én általában szalonna zsírját olvasztom ki, és ezen pirítom meg a hagymát.
Gulyáslevesnek marha és disznóhúst használok vegyesen, felkockázom és a pirított hagymára, teszem, jól átforgatom, majd megszórom pirospaprikával, sózom, borsozom, őrölt köményt, és babérlevelet adok hozzá, felengedem vízzel. Mikor kezd puhulni a hús, akkor teszek hozzá zöldséget, zöldpaprikát és paradicsomot, majd a legvégén kockára vágott krumplival készre főzöm.
Csipetkét készítek hozzá, amit csak az utolsó pillanatba főzök bele a levesbe.
A jó leves fontos tartozéka a levesbetét, a csipetke nagyon kedvelt nálunk, a gulyáslevest el sem tudjuk képzelni nélküle.
Általában egy tojásból pici sóval gyúrok kemény tésztát, és csipedem az apró, picike gombócokat.
Természetesen frissen készült házikenyérrel tálalom.