Születésnap, névnap olyan össznépi családi összejövetel. Mit süssek törtem a fejem a héten, lapozgattam az ezeréves gyűjteményemet, mindig úgy sütök, hogy mi az ami megragad és természetesen mi az ami ízleni is fog a családnak. Addig lapozgattam, míg eljutottam az egyik recepthez, aminek a címe a krémes volt, végig olvastam és döntöttem, megsütöm. Ezt a süteményt úgy kell elképzelni, hogy semmi látványosság, semmi csoda, semmi krém hegyek csak két papírvékony lap és közte a krém, ami viszont eszméletlen finommá tesz ezt a süteményt. Felszeleteltem, elkészítettem és csak úgy szolidan az asztal sarkára tettem, gondolván nem magas, nem díszes nem nyeri meg senki tetszését. A szürke kis süteményt megkóstolták és csak azt hallottam ez valami isteni finom, ezt kóstoljátok meg, szeleteltem a másik felét az is gyorsan elfogyott.
Íme a recept:
20 dkg liszt, 1 egész tojás, 5 dkg zsír, 2 dkg szalakáli amit egy pici langyos tejbe feloldunk, és úgy keverjük a többi hozzávalóhoz. Jól összedolgozzuk, két felé osztjuk és tepsi hátulján a két lapot, megsütjük.
Krém: fél liter tej, 15 dkg cukor, 5 dkg liszt, 2 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, ezeket összefőzzük jó sürüre, majd levesszük a tűzről és hozzáadunk 5 dkg vajat, elkeverjük és hozzáadjuk a két tojás felvert habját, majd hidegen az egyik lapra simítjuk a krémet, ráhelyezzük a másik lapot, kb egy nap alatt megpuhul, megszórjuk porcukorral és szeletelés után már fogyasztható.