HTML

marisom receptjei

Friss topikok

Bejgli marisom módra.. csak egy kicsit variáltam..

2009.01.03. 06:39 marisomm

Volt sok szabadidőm, na meg mondhatom azt is, hogy úgy hozta a kedvem, karácsony után még egy adag bejglit sütöttem. Variáltam, mert amikor nem a kötelezőt sütöm mindig valami mást, szeretnék készíteni. Olvastam valahol, hogy tehetünk a töltelékbe lazítónak reszelt almát, ez adta az ötletet, hogy én meg szilvalekvárt tettem a mákhoz.. azt hiszem nagyon jól döntöttem.

Ez most így készült:

50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 1 egész tojás és 1 tojássárgája, 2 evőkanál cukor, reszelt citromhéj, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, pici só. Lisztet a zsiradékkal elmorzsoltam, élesztőt a tejbe feloldottam, majd a hozzávalókat jól összedolgoztam, és kb. 2 órát, pihentettem.

Közben elkészítettem a tölteléket, ami most csak mák volt.

40dkg darált mák, 30 dkg cukor, 3 dl tej, citromhéj, vaníliás cukor, pici fahéj. Tejet felforraltam, hozzáadtam a cukrot és 0, 5 dl vizet, amikor elolvadt a cukor, bele tettem a mákot és kavargatva főztem, besűrítettem, de vigyáztam, hogy kenhető legyen, majd hidegre tettem, hogy kihűljön.

Megkelt tésztát kettéosztottam, vékonyra kinyújtottam és megkentem a töltelékkel, és mielőtt felcsavartam kentem rá szilvalekvárt, csak ahol kezdődik a csavarás oda, nem az egész tekercset kentem meg lekvárral.

Két jó nagy rúd lett, nem is tudtam egymás mellet a tepsibe tenni, csak átlósan, külön-külön. Megkentem tojásfehérjével, amikor kész lettem, pihentettem kb.fél órát, majd átkentem még egyszer és 200 fokon készre sütöttem.

Egy kicsit laposabb lett, mint a másik bejgli, de sokkal finomabb, megérte próbálkozni ez marad a kedvenc, a szilvalekvár nagyon finommá tette és még az is sokat javított a töltelék minőségén, hogy főztem pár percet a mákot, ettől úgy tűnt, hogy puhább lett, nekem így jobban ízlik.

2 komment

Címkék: mák sütemény lekvár bejgli kelt-tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://receptjeimm.blog.hu/api/trackback/id/tr466209900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.02.24. 11:22:49

Üdvözöllek! Az a kérdésem, hogy az élesztőt nem futtatod, csak cukrozatlan tejben feloldod. Gratulálok a blogodhoz. Éva

marisom 2010.02.28. 20:21:54

Szia Éva! Köszönöm! Igen csak feloldom,jól összedolgoztam, és kb. 2 órát, pihentettem. Remélem segítettem.
süti beállítások módosítása