HTML

marisom receptjei

Friss topikok

Kelt csöröge marisom módra..

2009.03.22. 18:00 marisomm

Szeretem nagyanyáink régi, jól bevált receptjeit, igaz már nincs fánk szezon, de nem múlhat el úgy a tél, hogy csörögét ne süssek..

Csöröge vagy forgácsfánk nagyon finom olajban sült tészta, két változata van az élesztő nélküli és az élesztős kelt csöröge.. én az élesztősre szavazok..

Negyed kg lisztet 5 tojássárgájával, fél citrom levével, mogyorónyi vajjal, kevés tejfellel, 1 dkg élesztővel, amit 2 evőkanál tejben feloldunk, és sok rummal, pici sóval, és reszelt citromhéjjal összegyúrunk. A rum azért szükséges, a készítéshez, mert így kevesebb olajat szív magába a tészta. A tésztát összedolgozzuk, jól átgyúrjuk, szép sima, ruganyos és apró hólyagos legyen. Kb félórát pihentetjük, majd késfoknyi vastagságúra sodorjuk, szabálytalan négyszögekre vágjuk, sütés előtt összefonjuk és bő olajban világosbarnára, sütjük, még melegen megszórjuk vaníliás cukorral, rummal elkevert sárgabarack lekvárral kínáljuk.

Olajban sült tésztákat mindig bő forró olajban sütjük. A tésztához nagyon kevés cukrot keverünk, mert túl édes tészta sok olajat szív magába és könnyen megég.

Gyorsan elkészíthető és nagyon finom sütemény.. Jó munkát és jó étvágyat hozzá!

3 komment

Címkék: fánk kelt-tészta olajban-sült

A bejegyzés trackback címe:

https://receptjeimm.blog.hu/api/trackback/id/tr266209890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ildikó61 2009.03.22. 18:49:04

Azt mondod gyors? Nagyon-nagyon szeretem, majd egyszer rászánom magam.

Gyöngyi 2009.03.23. 10:15:53

Igen, gyors, és finom! Igazat írt Marisom! A képet tükörrel készítetted? vagy ilyen sok lett? Mindenesetre klassz lett nagyon:)

Dédike 2009.04.06. 15:14:27

Én csak az élesztös puha változatát szeretem, Tényleg gyors!
süti beállítások módosítása