HTML

marisom receptjei

Friss topikok

Tepertős pogácsa marisom módra..

2009.08.12. 07:26 marisomm

Mondhatnak, amit akarnak nincs annál finomabb, mint a frissen sült tepertő, na meg a saját készítésű házikenyér, ami szintén friss és ropogós.. Mindennek a folytatása a tepertős pogácsa..

Ez általában úgy kezdődik, hogy a következő mondatok hangzanak el: úgy ennék tepertőt, aztán kéne tepertős pogácsát sütni, és én ilyenkor veszem a telefont, hívom a kedvenc hentesemet és mondom a rendelést, aztán mire megyek haza, este már érződik a rendelésem eredménye a konyha felől, olvad a zsírszalonna, készül a tepertő, aztán hétvégén meg a réteges tepertős pogácsa.

Ami nálam így készül:

50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 35 dkg darált tepertő, só 4 kanál / a kanál az a teásnál kisebb, mokkásnál nagyobb /, 1 mokkáskanál örölt bors, tejföl kb. 1, 5 dl, annyi tej amiben az élesztőt felfuttatom kb. 1 dl.

A fenti hozzávalókból rétestésztát készítek, a tepertőt ledarálom. A jól kidolgozott tésztát vékonyra kinyújtom, a három részre osztott tepertő egy részét rákenem, majd felcsavarom a tésztát, pihentetem 15-20percet, következik a második adag tepertő rákenése, felcsavarása a tésztának és pihentetése, majd ezt még egyszer megismételem. A harmadik kenés, csavarás után 2 cm vastagra kinyújtom a tésztát, bevagdosom a tetejét, közepes nagyságú szaggatóval kiszúrom, tojássárgájával megkenem, és forró sütőben megsütöm. Fontos a forró sütő, és hogy gyorsan süljön, mert akkor nem szárad ki a pogácsa.

6 komment

Címkék: pogácsa sós-sütemény kelt-tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://receptjeimm.blog.hu/api/trackback/id/tr226209880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gondaanyu 2009.08.12. 15:46:32

Igazán nagyon szépek lettek. Nekem sosem sikerül ilyen rétegesre akárhogy hajtogatom.

marisom 2009.08.12. 21:21:43

Gondaanyu ha így teszed bele a tepertőt, akkor biztos a siker.

Sziszi 2009.08.13. 10:57:04

Gyönyörű lett, mennyi tepertőt tettél bele?

marisom 2009.08.13. 20:35:11

Sziszi jó, hogy kérdezted, most vettem észre, hogy az kimaradt, már javítottam is.

szmari 2009.09.21. 20:34:57

A témában keresgélve, most találtam a pogácsáidra...Nagyon jól néznek ki, nekem se sikerülnek soha ilyen szépre. Kiszaggatva, sütés előtt nem keleszted már egy kicsit sem? Szerintem én ilyen "apróságokon" csúszok meg...Max. 250 fokot tud a sütőm, esetleg még légkeveréssel tudom még turbózni, de az meg kiszárítja szerintem.

marisom 2009.09.21. 21:27:36

Szia szmari! Én pont így készítem, ahogy leírtam, réteges a háromszori kenés csavarástól lesz.