HTML

marisom receptjei

Friss topikok

Mindennapi kenyerünk marisom módra..

2008.10.03. 22:28 marisomm

Tulajdonképpen nincs olyan nap, hogy ne süssünk kenyeret, már több éve saját kenyerünket esszük.

Egy kenyérsütéshez nem kell nagy tudomány csak akarat, némi hozzávaló és már ehetjük is a saját illatos finom, kedvünkre ízesített kenyeret.

Első kenyerem, kedvenc újságomból készült, olyan igazi reform kenyér lett, lapos, furcsa ízű és jó barna / alapanyag teljeskiörlésű liszt volt / próbálkoztam neten talált receptekkel, vettem hozzá minden fajta kütyűt.. de nem jött be, kütyük a kukába landoltak.

Aztán eljutottam a félbarna kenyérhez, na az volt a legnagyobb siker.

Közbe arra is rájöttem, hogy a liszt minősége.. ajjaj

Még a Holdállás is befolyásolja a kenyér minőségét.. néha ilyen néha olyan, de egy valami biztos, hogy a sajátom, a recept az nem mindig, de az eredmény az az én érdemem.

Mostanában kovászt használok, saját készítésűt, saját reci ahogy a kovász készül, a kenyér az egész más ízű a kovásztól, és nem nehezebb így sem a készítése.

Kovász ahogy nálam készül: 5 dkg élesztőnek egy harmadát, kb 2 dl vízbe feloldom, teszek hozzá kenyérlisztet kb 5 evőkanállal, összekeverem, híg tésztát készítek, igazából még nem mértem meg a kovászhoz valók mennyiségét, egy 2 literes fedeles műanyag edénybe, hagyom dolgozni az anyagot, jó pár órát, majd összekeverés után megy a hűtő aljába, és innen használok a kenyérhez.

3 dl vízbe beleteszek 2 evőkanál kovászt, 2 dkg élesztőt / sosem mérem, csak találomra / összekeverem, adok hozzá 5 dkg fehér rozslisztet, 20dkg kenyérlisztet, 25 dkg finomlisztet, sót összedolgozom, kelesztem, kb 2 óra alatt duplájára nő a tészta, átgyúrom, tepsibe teszem, kelesztem bő fél órát, 200 fokon készre sütöm, gőzös sütőbe.

8 komment

Címkék: kenyér kelt-tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://receptjeimm.blog.hu/api/trackback/id/tr56209914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gondaanyu 2008.10.05. 13:59:14

Nagyon szép. Judit lányom most kezdte. Azt írta: anyu mért nem mondtad korábban, hogy süssek kenyeret ?! Meg azt hogy :az asszony kenyeret süt az ő urának! Márminthogy ő az övének. Egyszóval tetszik neki , nekik. Én meg csendben örvendezek.

marisom 2008.10.05. 21:12:56

Gondaanyu A te kenyered adta ennek a recinek az alapját, kicsit átírtam, de nagyon finom.

ábel receptei 2008.10.11. 12:40:18

Sziasztok!!!!! Egésznap csak szevmede a sablonoma igaszágtalan:(:(:(

gattina 2008.10.11. 19:50:17

Szia, elég régóta bekuksizok Hozzád, szeretem a receptjeidet, még ha nem is kommentelek. Most viszont lenne egy kérdésem: hogy érted azt, hogy a liszt minősége is befolyásolja a kenyeret? Azért kérdezem, mert egy ideje nem tudunk jó kenyérlisztet venni, amit találunk azzal mostanában nem sikerül jó kenyeret sütni. Olyan, mintha vizes lenne a közepe. :( Ha nem gond, ajánlj légyszi lisztet- akár konkrét nevet is írhatsz - mit javasolsz, melyikkel próbálkozzunk. Köszi! Gattina

marisom 2008.10.25. 22:39:41

Gattina én azt használom amit kapok, Metro ott gyermelyit veszek, tesco ott pannont, és veszek még valamilyen kenyér lisztet amire az van írva, hogy bl 80-as. Minden 10-kgos csomag más lehet minőségileg is.

gattina 2008.10.27. 21:13:23

A Pannon lisztet használtuk sokáig és jó is volt, de egy ideje nem az igazi, most a zuram a legegyszerűbb Tescos lisztet vette, és gyönyörűek a kenyerek... Nem értem :)

gergő 2008.12.13. 19:39:53

Üdv! Régóta sütök kenyeret, de mindig élesztővel. Na most itt is van egy kovászrecept, és a rozsos kenyérnél is van egy, ami másképp írja le. Akkor most hogyan is kell csinálni a kovászt? És miért kell ennyit csinálnom, hiszen a kovásszal elkészített kenyér tésztájából kiveszek egy darabot és az jó lesz a következőhöz.Nem?Ezekben kérnék segítséget. Üdv, gergő

marisom 2008.12.19. 22:21:15

Szia Gergő! van aki így használja ahogy Te leírtad, van aki összekeveri a lisztet, élesztővel ami pár nap után enyhén savanykás lesz és azt használja, jelentősége, hogy egész más ízű a kenyér a kovásztól, mint csak simán élesztőtől.
süti beállítások módosítása