Még mindig tart a medvehagyma, amit a fiúk szedtek, gondoltam itt az alkalom, hogy ne csak sütve, hanem főzve is megismerkedjek vele.
Először is végiggondoltam, hogy nem szószban, hanem magában a tésztában szeretném a medvehagymát tenni, ehhez tésztát kellett gyúrni, ami így készült: 50 dkg sima liszttel, 3 db tojással, és egy jó nagy csokor húsdarálón ledarált medvehagymával összedolgoztam a hozzávalókat, ehhez annyi vizet adtam, hogy könnyen gyúrható legyen, majd amikor már ruganyosra összeállt a tészta, 4 cipót formáltam és lisztezett deszkán kinyújtottam, könnyen ment. A medvehagyma kicsit lágyította a tésztát, de lisztezve gyorsan haladtam.
A kinyújtott tésztát hagytam kicsit száradni majd összemetéltem, úgy hogy felcsíkoztam kb 10 cm szélesre a kinyújtott lapokat és egyenként 1 cm szélesre vágtam össze, nehogy összeragadjon. Nem volt nehéz gyorsan haladtam a készítéssel.
Következett a besamelmártás elkészítése ott minden a szokásos módon történt: 10 dkg vajat megolvasztottam, 2 evőkanál lisztet beleszórtam, vigyáztam, hogy fehér maradjon, majd felöntöttem fél liter tejjel, közben sóztam, borsoztam, valamint őrölt szerecsendiót adtam hozzá. Lereszeltem 25 dkg sajtot és mikor már majdnem forrott a mártás, hozzáadtam, csak addig kevergettem a tűzön, míg elolvadt a sajt.
Közben már egy nagy fazékban forraltam a vizet, abban kifőztem a szép zöldre sikerült tésztát, mivel friss a tészta nem kell sokáig főzni, csak míg feljön, leszűrtem és úgy forrón már tettem is a mártásba, reszelt sajt is került rá. El kell, hogy mondjam nagyon finom volt, gyorsan elfogyott és még azt is megemlítem, hogy kb. 1 óra alatt készültem el mindennel.