Vadas marisom módra..
Ha meg hallom, hogy úgy ennék.. akkor már tudom, hogy a folytatás az, hogy úgy ennék vadast. Általában kétszer háromszor készítek egy évben, de akkor esszük is vagy három napig. Mindenki nagyon szereti, ki zsemlyegombóccal, ki knédlivel, vagy egyszerre együtt a kettővel..
Mitől is vadas a vadas.. pácolástól talán, milyen húsból lehet készíteni, sokféle hús jó hozzá, elsődleges a vad, nyúl, marha. Nálunk minden rosszasága ellenére marhából készül.. én legjobban a stefániának nevezett részét szeretem, vagy a fehér pecsenyét, de nagyon csendbe bevallom, a lábszár is nyerő, mert az olyan cupákos..
Páclé készítése.. a hús ellensúlyozására sok zöldséget használok, 50 dkg sárgarépa, 20 dkg fehérrépa, egy öklömnyi zeller, egy fej hagyma, szemes bors, kettő szem borókabogyó, só, babérlevél, egy citromleve, a húsra öntöm, figyelve arra, hogy ellepje, és lassú tűzön puhára főzöm. Majd egy éjszakát hagyom állni. Általában szombaton megfőzöm, és másnap ebédre fejezem be.
A zöldséget kiszedem és összeturmixolom, húst kiveszem letakarva félreteszem, majd elkészítem a mártást.
Olajon pirítok egy kevés cukrot, ráteszem a két kanál lisztet, átsütöm, majd felengedem a páclével.
Az összeturmixolt zöldséghez, hozzáteszek, két evőkanál mustárt, három dl tejfölt, ezeket is összemixelem, és máris mehet a páclébe, összeforralom, a húst felszeletelem, és a kész mártással még párpercig lassú tűzön együtt rotyogtatom.
Nem igényel sok munkát, nem nehéz elkészíteni viszont jó étvággyal gyorsan lehet elfogyasztani.