Cseresznyeszezon nálam egyet jelent a rétessel.. tésztát készíteni nem nagy dolog, annál nehezebb a neki készülődés, igaz ilyenkor azért akit érek azt befogom segíteni, mert nem csak én imádom a rétest és hát ugye a munkamegosztás az jó találmány.
Egyébként az időigénye kb. 3-rom óra. Nem szeretem az üzleti lapokat, én nem használok ilyeneket, nem tagadom megpróbáltam, nem a minőségével van bajom, hanem azzal, ahogy és amivel készül, nem mérgezem magunkat azért így is kapunk épp elég vegyi anyagot, amit nem lehet kivédeni.
Rétestészta készítése
50 dkg lisztet, egy diónyi zsírral elmorzsoljuk és 4 - 4,5 dl langyos, sós vízzel puha tésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk, amíg sima ruganyos lesz. Két cipóba osszuk tetejét langyos zsírral, lekenjük és letakarjuk, 15 - 20 percet pihentetjük.
Egy nagy asztalt terítsünk le abrosszal, hintsük meg liszttel, tegyük rá a tésztát, nyújtófával az asztal alakjára kezdjük nyújtani, majd a kézfej segítségével nyújtsuk tovább, mindaddig, míg a tészta nyújtható. A tészta így hártyavékonyságú lesz, a széleit, leszedjük.
A tésztát meglocsoljuk olvasztott zsírral vékonyan, de egyenletesen. A tészta egyharmad részét megszórjuk gyéren finom morzsával, rászórunk fél kg magozott cseresznyét, cukrot tetszés szerint, őrölt fahéjat és az abrosz széleit felemelve feltekerjük rudakra, vágjuk, és zsírozott tepsire helyezzük, megkenjük zsírral a tésztát, és készre sütjük. Sütőlemezen még melegen megszórjuk porcukorral, és szeleteljük.