Mondhatnak, amit akarnak nincs annál finomabb, mint a frissen sült tepertő, na meg a saját készítésű házikenyér, ami szintén friss és ropogós.. Mindennek a folytatása a tepertős pogácsa..
Ez általában úgy kezdődik, hogy a következő mondatok hangzanak el: úgy ennék tepertőt, aztán kéne tepertős pogácsát sütni, és én ilyenkor veszem a telefont, hívom a kedvenc hentesemet és mondom a rendelést, aztán mire megyek haza, este már érződik a rendelésem eredménye a konyha felől, olvad a zsírszalonna, készül a tepertő, aztán hétvégén meg a réteges tepertős pogácsa.
Ami nálam így készül:
50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 35 dkg darált tepertő, só 4 kanál / a kanál az a teásnál kisebb, mokkásnál nagyobb /, 1 mokkáskanál örölt bors, tejföl kb. 1, 5 dl, annyi tej amiben az élesztőt felfuttatom kb. 1 dl.
A fenti hozzávalókból rétestésztát készítek, a tepertőt ledarálom. A jól kidolgozott tésztát vékonyra kinyújtom, a három részre osztott tepertő egy részét rákenem, majd felcsavarom a tésztát, pihentetem 15-20percet, következik a második adag tepertő rákenése, felcsavarása a tésztának és pihentetése, majd ezt még egyszer megismételem. A harmadik kenés, csavarás után 2 cm vastagra kinyújtom a tésztát, bevagdosom a tetejét, közepes nagyságú szaggatóval kiszúrom, tojássárgájával megkenem, és forró sütőben megsütöm. Fontos a forró sütő, és hogy gyorsan süljön, mert akkor nem szárad ki a pogácsa.