Oroszkrém torta
5 tojásból piskótát sütünk.
Én így készítem a piskótát: Ahány tojás annyi kanál kristálycukor és annyi kanál rétesliszt. Tojásokat szétszedem külön a fehérje és külön a sárgája. A fehérjét kemény habbá verem, majd hozzáadom a cukrot, és azt szoktam mondani addig verem a fehérjét a cukorral, míg nem törik darabokra a hab, amikor már darabokra törik a hab, akkor beleteszem a tojássárgáját, ezt is jól beledolgozom géppel a cukros habba, majd jön a liszt, amit már nem géppel dolgozom bele az anyagba. A lisztet, azt beleszitálom a habos anyagba, nem öntöm, és össze már fõzõkanállal keverem, laza könnyed mozdulatokkal. Sütõpapírral bélelt formába, 150 fokon sütöm, ajtót nem nyitom ki kb.45 perc alatt kész, tûvel azért ellenõrzöm, de ennyi idõ alatt kész, és mióta így sütöm, nem esik össze a tészta, ha kiveszem.
Krém: 5 egész tojást egy fém edénybe teszek, hozzáadok 20 dkg cukrot, 3 dl tejet és fél rúd vaníliát, majd az egészet egy olyan lábasba teszem, amibe annyi víz van, hogy az edény, amit beleteszek, beleérjen a vízbe, és így jó sûrûre fõzöm, de közbe állandóan kell keverni, az eredeti recept habverõt ír én csak keverni szoktam egy fõzõkanállal. 2,5 dkg zselatint /én Horváth Rozit használok/ 1,5 dl tejbe belekeverem, és addig melegítem, amíg elolvad a zselatin, ne forrjon a tej, ha elolvadt a zselatin beleszûröm a krémbe. A tûzrõl leveszem és kevergetem, míg ki nem hûl, amikor már csak langyos akkor hozzáadok 3 dl kemény habbá vert tejszínt. Hideg helyre teszem, gyakran kevergetem, ne álljon össze, de már kezdjen keményedni a krém, csak akkor teszem a tésztába.
A tejszínt én keményhabbá úgy verem, hogy elõtte a fagyasztóba teszem 1-2 órára és utána nagyon jól felverõdik, OKÉ- t használok, nekem nagyon bejött.
10 dkg mazsolát rumba áztatok, míg készül a krém, had vegye át a rum ízét és elkészítek 10 dkg cukrozott gyümölcsöt is.
A piskótát háromfelé vágom. A gyümölcsöket lecsepegtetem.
Tészta, krém, mazsola, gyümölcs ezt ismétlem úgy, hogy tetejére tészta kerüljön, és a tésztára maradjon egy kis krém. Ha kicsit lágyabb esetleg a krém, mert elõfordult már olyan is, akkor tészta rá a krém, gyümi, hûtõbe tenni majd a következõ tészta, krém gyümi és újból ismételni, így gyorsabban keményedik, és nem folyik el a krém.
A keményre szilárdult tortát tejszínnel feldíszítjük, én 3 dl tejszínt a fenti módon kemény habbá vertem, 1 dl tejbe egy evõkanál zselatint elkevertem felmelegítettem, amíg oldódik/ ne forrjon/ leveszem a tûzrõl, és amikor már csak langyos a kemény habbá vert tejszínbe öntöm, úgy hogy közbe verem a tejszint, ezzel aztán feldíszítem tortát kedvemre.
Leírni nehezebb, mint elkészíteni.