Burgonyás fehér kenyér
2 dl langyos vízbe, belekeverek 2 evőkanál lisztet, pici cukrot és 2 dkg élesztőt, többször kevergetem, majd hagyom felfutni az élesztős lisztet.
50dkg liszthez keverek kettő db öklömnyi főtt, és csak langyos, átnyomott krumplit, sót teszek hozzá tetszés szerint / nálam1,5 teáskanál/ beleöntöm a kész élesztőt, és jól összedolgozom, ha kemény a tészta, akkor kb., de max. fél dl langyos vizet is adok hozzá.
Vigyázni kell, mert a krumpli lágyítja a tésztát. Jól átdolgozom, míg jó sima rugalmas tésztát kapok, akkor lisztezem, és letakarva duplájára kelesztem, ez kb. másfél óra. Ha kész, akkor lazán átgyúrom, tepsibe teszem, félórát pihentetem. Előfordul, hogy a krumplitól, nagyon ellágyul a tészta, ha biztosra akarok menni, és nem szeretném, hogy lapos legyen a kenyér akkor, formába sütöm.
A sütőt 200 fokra kapcsolom, egy edénybe teszek a rács alá vizet, mikor elég meleg, akkor, a tésztát, vizes ecsettel átsimítom, sütőbe teszem és 35-40 perc alatt, készre sütöm. A sütőből kivett kenyeret, gyengén sós vízzel lekenem, és alig várjuk, hogy ehetőre hűljön.