Finom, fonott, foszlós kalács
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3,5 dl tej, 4 evőkanál cukor, 1 tojássárgája, só tetszés szerint, vaníliás cukor, 5 dkg ráma, 2,5 dkg élesztő, citromhéj, mazsola.
Az élesztőt 1 dl langyos tejben, egy pici cukorral felfuttatom, ha kész a következő sorrendbe keverem össze a hozzávalókat.
Liszt, cukor, só, reszelt citromhéj, vaníliás cukor, tojássárgája, langyos tej és a felfuttatott élesztő, jól kidolgozom, akkor jó a tészta, ha hólyagos, majd hozzádolgozom az olvasztott rámát és a mazsolát, majd betakarva kelesztem, langyos helyen, kb. másfélóra alatt kész.
Kettéveszem a tésztát, az egyik felébe beledolgozok 2 teáskanál kakaót, húsz percet pihentetem, kisodrom és összefonom, tojássárgáját egy kevés tejjel összekeverem, ezzel megkenem a fonatot, pihentetem félórát, még egyszer átkenem, 200 fokra melegített sütőben kb. félóra alatt kész.