Ha húsvét, akkor húsvéti fonott kalács sonkához..
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 2,5 dl tej, 2 dkg só, 2 tojássárgája, 5 dkg vaj, 1 evőkanál szezámmag.
Élesztőt fél dl cukros, langyos tejbe morzsolom, egy evőkanál lisztet keverek hozzá, és langyos helyen felfuttatom.
Egy tálba teszem a lisztet, hozzáöntöm a megkelt élesztőt, a két tojássárgáját, sót, a maradék cukrot és az olvasztott vajat. Összekeverem, a langyos tejet fokozatosan, öntöm hozzá, majd addig dagasztom, amíg a tészta hólyagos nem lesz.
Dagasztás után, kb. egy órát, kelesztem, akkor jó, ha a tészta duplájára kelt. Amikor megkelt, 6 egyforma részre osztom.
Egyenként készítek kis fonatokat, mégpedig úgy, hogy az egy adagot is elosztom három részre, kisodrom, mint a nudlit, három hosszú rudacskára, majd megfonom és kör alakú kalácsokat, készítek.
A kör alakú kalácsokat megkenem tojássárgája+egy mokkáskanál tej keverékével és pihentetem, majd 20-25 perc elteltével még egyszer átkenem a tojással, majd megszórom szezámmaggal és 200 fokra melegített sütőben, megsütöm.
A kalács a főtt sonka és tojás, csípős tormával fenséges húsvéti reggeli.
Húsvéti sós kalács marisom módra..
2007.04.07. 21:52 marisomm
Szólj hozzá!
Címkék: péksütemény kelt-tészta
A bejegyzés trackback címe:
https://receptjeimm.blog.hu/api/trackback/id/tr566210030
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
