Mit is tesz egy rendes nagymama, ha az unokája imádja a ketchupot? Hát neki áll hosszú idő után és újból gyártja liter számra..
Volt idő mikor minden évben készítettem, aztán úgy ellaposodott, a ketchup főzés, na de most megint terítékre került.. miért is mert már aggódok a sok gyári mindenféle belekavart e-k miatt, a maga 6 évével nem igazán szerencsés egy ilyen kis gyereknek nap mint nap az üzletit fogyasztani, mondom én.. Ezért aztán elővettem jól bevált régi receptemet és beindítottam a gyártósort.
De megnyugodtam, ma meg is lettem dicsérve, ma kinyalta rendesen a tálat és már feladatot is kaptam, tegyél légyszí nekem reggelre, hogy tudjak enni, mondta picikém a nagy ketcup imádó..
Íme a hozzávalók:
2 kg paradicsom 50 dkg sárgarépa 25 dkg vöröshagyma 25 dkg alma 25 dkg cukor 3 csapott evőkanál só
Fűszerek:őrölt kömény, mustármag, szemesbors,gyömbér csipetnyi,babérlevél 2 db,szegfűbors, késhegynyi fahéj, ecet ízlés szerint/ én fél dl tettem 10 %-ost / tartósító szokásos mennyiség, nálam csak fél mokkás kanál szalicil.
A fűszereket én úgy adagolom, hogy belenyúlok, és amennyi belefér, jól belecsippentek, egyszer kétszer.
Mindent összedarabolok, bele a hozzávalókat, csak úgy főzőkanállal, összetöröm és egy napig állni hagyom,meleg helyen. Másnap puhára főzőm, jó el is főzőm a levét, majd átpasszírozom, turmixolom ettől olyan sima selymes lesz, visszateszem még főzni és jó sűrűre főzőm lassú tűzön, olyan pöszögősen mint a lekvárt és üvegbe teszem, szárazon dunsztolom.
Ez az alap, nálunk ennek a tízszerese is kevés.
Jó munkát annak, aki kipróbálja, és természetesen jó étvágyat is hozzá! %smile%