Sós uborka, ahogy egy kedves nénitől tanultam anno..
Szép, egészséges, hibátlan, középnagyságú uborkát megtisztítunk. Egy öt literes üveg aljába meggyfalevelet, zöldszőlőt pár szemet, babérlevelet, pár darabka tormát, kaprot, 1-2 szem szegfűszeget és szegfűborsot, feketeborsot teszünk, majd az uborkát is belerakjuk az üvegbe.
Az üveget, ha kész vagyunk az uborka berakásával, csurig töltjük vízzel, amit aztán egy tiszta fazékba ki is öntünk, és ahány literes az üveg annyi evőkanál sót teszünk a vízhez és felforraljuk. Egy ötliteres üveghez 5 evőkanál sót teszünk.
A sós víz, ha langyosra hűlt, akkor az üvegbe öntjük, és azonnal lezárjuk, és sötét helyre tesszük, hogy kiforrja magát.
8-10 nap alatt kész, enyhe ecetes vízzel felöntjük, lezárjuk és vágyakozunk, hogy mikor is lehet már megenni, ha elfogyott, akkor meg már nézegetjük a következő üveget %smile%.
Nagyon egyszerű és nálunk hatalmas sikere van, nem győzöm bontogatni.. na és egy jó tulajdonsága van, ha nem akar a forrás abba maradni kovászos ubi helyett azonnal fogyasztható!
És ahogy nekem írta a néni jó munkát és jó étvágyat hozzá! %smile%