Kedvenc sajtos pogácsám, marisom módra..
Sütni szeretek, sütni jó, enni még jobb..
főleg sajtos pogácsát, ha elkészülök a pogácsával, már alig várom, hogy bekapjak egy pár szemet,
mióta ismerem ezt a receptet, e nélkül nincs ünnep, e nélkül nincs összejövetel, ezt minden alkalomra kell, készítem.. ez a legleg pogácsában..
Hozzávalók: 60dkg liszt, 30 dkg ráma, 1 tojás és 2 tojássárgája, só tetszés szerint / én 4 kanál a teásnál kisebb a mokkásnál nagyobb kanalat használok /, pici cukor, 5 dkg élesztő, tejföl kb 3 dl, 10-12 dkg reszelt sajt.
Tejfölbe beleteszem a cukrot és az élesztőt / nem baj, ha hideg a tejföl, nem kell melegíteni / jól elkeverem, és még többször megkeverem.
A lisztet a rámával elmorzsolom, ha kész beleteszem a sót, sajtot, tojást és az élesztős tejfölt.
Összedolgozom a hozzávalókat, könnyen gyúrható tésztát kell, hogy kapjak, ha keménynek érzem, akkor még teszek hozzá 1 – 2 evőkanál tejfölt.
Lényege a tésztának, könnyen kezelhető, de ne legyen ragacsos, akkor jó, ha nem ragad a kezünkhöz. Ha kicsit lágyabbra sikerül, akkor sem baj, legfeljebb elfekszenek a pogik sülés közbe..
Kelesztem a tésztát kb. másfél órát, majd ujjnyi vastagra nyújtom, bevagdosom a tetejét, kiszaggatom, megkenem tojásfehérjével / tojássárgájával / és megszóróm reszelt sajttal és 200 fokon légkeveréssel megsütöm.
Nem igényel nagy odafigyelést, csak összeállítást, kiszaggatást és a sütést.
Ha nyaralni megyünk, mindig ezt sütöm, mert nem szárad ki és napokig ehető, finom puha marad, csak ajánlani tudom.
Jó munkát, majd jó étvágyat!