Szeretjük a kalácsot, mazsolásat, foszlósat, kakaósat, ahogy kész van, igen nagy önfegyelem kell hozzá, hogy meg ne vágjuk, alig várjuk, hogy kihűljön.
Ez a kalács így készült:
2 dkg élesztőt felfuttattam 1,5 dl langyos tejben, 30 dkg liszthez, 1 evőkanál cukrot, 1 egész tojást és 2 sárgáját, mokkáskanál sót, 5 dkg mazsolát, citromhéjat és a felfuttatott élesztőt adtam, jól kidolgoztam, mikor már hólyagosodott a tészta még beledolgoztam 5 dkg olvasztott vajat. Kelesztettem, majd három részre osztottam a tésztát, az egyik részhez hozzágyúrtam egy teáskanál kakaót, mind a hármat, pihentetés után kisodortam és összefontam. 1 tojássárgája + 1 teáskanál tej keverékével lekentem, majd kelesztés után 200 fokos sütőben készre sütöttem. Mikor készlett megkentem 1 teáskanál víz és 1 teáskanál cukor keverékével, ettől szép fényes lett, az unokáim így nagyon szeretik.
Nekem ehhez a tésztához nem kell forma, jénaiban sütöm, mint a kenyereket, nem nehéz elkészíteni.