Szeretem és kész,
ha szeretem, akkor pedig mindent megteszek, hogy ne legyen hiányérzetem..
Szalagos fánk marisom módra..
3 dl langyos tejbe egy pici cukor és 2 dkg élesztő,
összekeverem és
hagyom had keljen meg.
5 tojássárgáját, 6 dkg vajjal és 3 evőkanál cukorral habosra keverem,
hozzáadom a felfuttatott élesztőt,
összekeverem,
ehhez jön 50 dkg liszt, pici só és egy evőkanál rum,
jól kidolgozom,
akkor jó a tészta ha apró hólyagok látszanak.
Megszórom egy kevés liszttel és hagyom pihenni.
Mikor a duplájára nőt,
ez kb másfél óra,
akkor lisztezett deszkára borítom a megkelt tésztát,
hüvelykújnyi vastagra szétlapítom,
csak a kezemmel, ehhez nem használok sodrófát,
kiszaggatom, letakarom, pihentetem, kb félórát.
Olajat megmelegítem,
a deszkáról a tésztát, úgy teszem a forró olajba, hogy ami alul volt az kerüljön felülre,
ezt az oldalt fedő alatt sütöm,
fordítás után fedő nélkül,
itatóspapírra szedem,
majd vaníliás porcukorral szórom meg még melegen.
Max. három-három és félóra alatt elkészíthető.
Jó munkát, majd jó étvágyat!