Túrós batyu marisom módra..
Hiába, no a kelt tészta a gyöngém, szeretem minden változatát.
A túrós batyu is az a fajta, amit könnyű elkészíteni és egy kiadós leveshez nagyon jó másodiknak, vagy csak úgy ennék valamit.. címszóval nasikának.
50 dkg liszt, 3 tojássárgája, 5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 2 dkg élesztő, só, 3,5 dl tej.
Szokásos módon kelt tésztát készítünk, langyos tej, pici cukor, élesztő összekeverve és felfuttatva, majd a többi hozzávalóval összekeverni és jól kidolgozni, keleszteni.
Míg kel a tészta addig elkészítem a túrót.
50 dkg túrót / áttörve szitán, hogy ne legyen darabos / összedolgozunk 2 tojássárgájával, kettő kanál tejföllel, cukorral / ez attól függ ki mennyire, szereti édesen, én 5 evőkanállal teszek bele / vaníliával, reszelt citromhéjjal, mazsolával és végül a tojások felvert habjával.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kisodorjuk vékonyra, négyszögeket vágunk belőle.
A négyszögek közepére tesszük a kész túrót,
ráhajtjuk a négy sarkát,
vajazott tepsibe tesszük, olvasztott vajjal megkenjük,
hagyjuk egy kicsit kelni és forró / 200 fokos / sütőben készre sütjük.
Jó munkát, majd jó étvágyat!