Savanyúság marisom módra..
Még dübörög a nyár, de szorgoskodni kell, mert hipp hopp itt lesz az ősz gyorsan, igaz nekem még egy-két hét mire az uborkám jó lesz, de egy kedves kérésre a tavaly eltett dinnyém képével írom be az általam készített tartósító levet, én ezt használom mindenhez, kellemesen édes, savanyú.
Nagyon régen ezt használom, még megromlott savanyúságom nem volt, semmi extra, amiket olvastam és régebben próbáltam, ahhoz viszonyítva roppant egyszerű, olcsó és rendkívül finom, mi nagyon szeretjük.
Íme a keverék: három liter víz, egy liter 10%-os ecet, egy kg kristálycukor, kettő evőkanál só, babérlevél, feketebors, szegfűbors, borókabogyó.
Ezeket, a hozzávalókat összeforralom, ha kihűlt, akkor öntöm az üvegekbe rakott uborkára, dinnyére, paprikára. A megtöltött üvegekbe még teszek két szem szegfűszeget és késhegynyi szalicilt, paprikánál, káposztánál, még borkénport is.
Kedves nénitől származik a recept, hálás is vagyok érte, gyerekek ettek nála és mesélték, hogy milyen finom, így került hozzám, és azóta csak ezt használom.