HTML

marisom receptjei

Friss topikok

Kedvenc kenyerem egy kicsit másként..

2012.02.07. 20:08 marisomm

Minden nap készül kenyér a konyhámban, csak a felhasznált alapanyagban van egy kis változás. Alaprecept a kedvenc kenyerem receptje. Sokat olvastam a tönkölylisztről gondoltam, hogy kipróbálom én is, hogy milyen az íze.

A napi kenyerünk 75 dkg lisztből készül, ez nálunk naponta elfogy, így minden nap friss ropogós kenyérke kerül az asztalunkra.

Hozzávalók: 5 evőkanál búzakenyér liszt BL-80, 5 evőkanál félfehér búzakenyérliszt BL-112, 5 evőkanál tönkölybúza fehérliszt TBL 70, 3 evőkanál tönkölybúza teljes kiőrlésű liszt TBL 300 és annyi fehér lisztet BL-55, adok hozzá, hogy 75 dkg legyen az összes liszt mennyisége.

4,25 dl víz, 2 dkg élesztő, 1,5 dkg só, diónyi zsír (vagy egy kanál olaj), teáskanál ecet.

A hozzávalókat a kenyérsütővel összedolgoztatom, közben azért ránézek, hogy milyen a tészta minősége, nem igen kellet hozzá adnom eddig sem vizet, sem lisztet, ez az arány nekem jó szokott lenni. Dagasztás befejeztével, kelesztő tálba teszem a tésztát, itt még átdolgozom, aztán hagyom pihenni.

20 perc elteltével a dagadozó tésztát újból átgyúrom és jöhet a további kelesztés, amikor a tészta már jól megkelt, akkor megformálom, éles késsel bemetszem, egy nagy ovális jénaiba teszem, lefedem a tetejével és hagyom megint csak, jó duplájára kelni. 260 fokosra melegített sütőben teszem, kb.45-50 perc alatt készül el, amikor már szép színe van, akkor leveszem a jénai tetejét, még pár percig így sütöm, rácson hagyom kihűlni. Természetesen élvezve hallgatom, hogy milyen szépen zenél a kenyerem, ahogy repedezik.

Ropogós, belül puha, könnyű kenyeret kaptam, nagyon finom jó ízű, csak ajánlani tudom.

2 komment

Címkék: kenyér kelt-tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://receptjeimm.blog.hu/api/trackback/id/tr986209869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jutka 2012.02.08. 08:26:23

Nagyon szép kenyeret sütöttél, gratulálok!

marisom 2012.02.09. 07:36:59

Jutka köszönöm!nagyon könnyű, amikor kezdtem a kenyérsütést nem is gondoltam,hogy ilyen egyszerű lesz kenyeret sütni :-)
süti beállítások módosítása