Reggelikhez szeretjük a finom kalácsot..
Ezt a kalács receptet 1937. november 10-én kiadott receptes könyvbe találtam, olyan igazi nagyanyáink féle recept.. Gondoltam kipróbálom és nem bántam meg, mi több felvettem a kedvencek közé, most közreadom, ha kedvetek van, próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni, igazi finom kalács.
Karácsonyi fonott édes kalács.
Élesztős tésztát készítünk 50 deka lisztből, 12 deka vajjal, 2 tojássárgájával, 10 deka cukorral, sóval,fél citrom reszelt héjával és negyed liter langyos tejből 2 deka élesztővel készített kovásszal.
Adunk hozzá 10 deka mazsolát.
Előbb mazsola nélkül dolgozzuk ki a tésztát, beletesszük a mazsolát és meleg helyen másfél órát, hagyjuk kelni.
9 egyforma nagyságú rudat sodrunk belőle és azokból egy négyágú, háromágú és kétágú copfot fonunk. Úgy fektetjük egymásra, hogy alul a négyágú, majd a három és a kétágú kerüljön egymásra, és közben tojásfehérjével kenjük meg a copfokat.
Vajazott sütőpléhben újra hagyjuk megkelni, majd megkenjük fehérjével, megszórjuk kristálycukorral és megsütjük.
Szórhatunk a tetejére, durvára vágott mandulát is.
Én nagyon szeretem a vanília édes illatát, porcukorba mindig teszek vanília rudat ettől kellemes vaníliás illata lesz és ezt a cukrot használom fel sütésekhez.
Jó munkát, majd jó étvágyat!