Vanília illat és a kürtöskalács.. soha nem vettem még kürtöskalácsot, csak az illat, ami mindig felborzolta az idegeimet.. aztán tavaly megismerkedtünk egy nagyon szimpatikus erdélyi házaspárral, és szinte egésznap beszélgettünk.. többek között a kürtöskalácsról is. Kedvet kaptam olyan igazi parázson sütött kalácshoz.
Beszereztem a sütőt még ősszel, kipróbáltam, de rájöttem még gyakorolni kell, aztán vettem most szombaton még egy sütőt, mert egy úgy sem elég és tegnap próbálkoztam.. ahogy Jolika elmondta..
Tésztáról annyit mondott készíts egy jó kelt tésztát.. na én neki is álltam..
50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 2 dkg élesztő, két tojássárgája, citromhéj, vaníliás cukor, egy teáskanál vaj, ebből készült a tészta, szokásos módon.
Elkészült tésztát, kétfelé osztottam, feltekertem, és megsütöttem parázson, ahogy elmondták.
Nagyon finom illatok, az unokák sorba álltak és alig várták, hogy elkészüljön..
Igaz mondás, gyakorlat teszi a mestert..
Köszönöm Jolika!