Cseresznye, meggy és sorolhatnám, érnek a finomabbnál finomabb gyümölcsök, lehet tartósítani, befőzni.
De hogyan is, milyen módszerrel, mivel tartósítsam, mindent nem lehet a mélyhűtőbe pakolni, vagyis hát lehet, de ha kiolvad, akkor néha kívánni valót hagy maga után.
Befőtt bármilyen formába elfogy és bármilyen gyümölcsből, de ott meg az arányok, cukor, tartósító,stb.
Nem szeretem, nagyon figyelek arra, hogy lehetőleg a szervezet számára kevésbé ártó, káros anyagot használjak, na és a cukor, szalicil nem éppen emberbarát.. pár éve így tartósítom a gyümölcsöket,
Üvegeket mindig kiforralom, hiszen ez a sterilitás legjobb módja, és még a forró üvegekbe teszem az eltenni való gyümölcsöt, csak úgy natúr, ahogy a fáról leszedjük, természetesen megmosom, leszárítom, és úgy pakolom az üvegbe.
Megtöltött üvegeket, fedővel lezárom, egy nagy fazékba helyezem, felöntöm annyi vízzel, hogy az üvegek ne úszkáljanak a fazékba, fedővel letakarom, felforralom, forrástól számított 25 percig hagyom forrni a vizet, majd elzárom, és az edénybe hagyom kihűlni az üvegeket.
Nagyon finom, jól eltartható, befőttet kapok így, és mi is kell hozzá.. csupán munkakedv, üveg jól záró fedővel, nagy fazék víz, gyümölcs, meg gyümölcs..