Imádjuk a vadast, jöhet minden mennyiségben, és mindent szeretünk hozzá, ami így hangzik gombóc.. zsemlegombóc, szalvétagombóc, burgonyagombóc..
Mindig eszembe jut a Tenkes kapitánya filmsorozat, mikor Eberstein ezredes nagy tálból, tömködte magába a szép formás gombócokat. Szerintem akkor alakult ki bennem a gombóc vagy más néven knédli szeretete.
Olvastam, hogy az osztrák háziasszony hét különböző alapanyagból választhat, ha gombócot készít: liszt, burgonya, búzadara, zsemle, túró, sajt és élesztő. Ezekből számtalan kombinációban rengeteg gombócféleség gyúrható, amiből aztán lehet köret, önálló étel vagy édesség.
Most én is köretbe gondolkoztam és a különleges serviettenknödel vagyis szalvétagombócot választottam.
Ahogy készült:
5 zsemlének megfelelő mennyiségű kenyérszeletet nagyon aprókockákra vágtam, majd 3 tojást felütöttem, összekevertem és adtam hozzá 1 dl tejet. A tojásos tejet az apróra vágott kenyérkockára öntöttem.
Kb 5 dkg szalonnát kiolvasztottam, majd a zsírjában megpirítottam egy apróra vágott vöröshagymát.
15 dkg vajat használtam ebből kb 5 dkg kell a szalvéta megkenéséhez, a többit összekevertem habosra és hozzáadtam a hagymát, szalonnát, sót, egy csapott kanál lisztet, egy csokor apróra vágott petrezselymet és végül összekevertem a kenyérmasszával. Ezt a masszát kell egy bevajazott, lisztezett nedves textilszalvétára helyezni kolbászt formálni, összegöngyölni két végét bekötni és fakanálra rögzítve forró, sós vízbe kb 30-35 percig főzni, ha kész lehűteni és szeletelni. Én ettől most eltértem, helyette gombócokat formáltam és így főztem ki, ezzel csak a formáját befolyásoltam az ízét, azt nem.
Nekem nagyon bejött ez a recept, csak ajánlani tudom, könnyű, laza, nagyon finom, kellemes ízű, és nem nehéz elkészíteni.