A krémes.. sok próbálkozást jelent és fog is jelenteni, olyan keresem az igazit kísérletek folynak, természetesen jókat eszünk nagyon finomra sikerülnek, de gyerekkorom krémesei még mindig nem készültek el a kezem alatt, de nem adom fel..
Ez a hétvége is ilyen kísérleti hétvége volt.
Tészta gyors vajas tészta receptje alapján készült.
30 dkg liszt, 1 egész tojás, egy tojássárgája, 10 dkg vaj, 2 evőkanál tejföl, pici só, kávéskanál ecet. A vajat és 10 dkg lisztet habosra kevertem, a többi hozzávalót összedolgoztam, a kész tésztát kinyújtottam, rákentem a vajas lisztes keveréket, felsodortam, két részre osztottam és tepsi hátulján két lapot sütöttem.
A krémhez 5 tojás fehérjét gőz fölött felvertem habnak 3 evőkanál cukorral. 1 liter tejből kb 8 dl föltettem forrni, 5 tojássárgáját, 5 evőkanál cukorral habosra kevertem, adtam hozzá 5 evőkanál réteslisztet, 2 vaníliáscukrot és a maradék tejet, majd a forrásba levő tejhez öntöttem állandó kevergetés közbe, mikor már jól besűrűsödött, olyan pöfögős volt, akkor a felvert tojásfehérjéhez adtam, összekevertem és el is készült a krém. Egyszer olvastam, hogy a krém akkor jó, ha a fakanál megáll benne, hát ez olyan volt, laza, krémes és habos. Még melegen a tésztára simítottam a krémet.
6 dl tejszínt keményre vertem és a kihűlt krémre simítottam.
A mázhoz 20 dkg cukorból, kb. 5 dkg-át lábasba megolvasztottam, karamellizáltam, majd mikor már szép barna volt adtam hozzá 15 evőkanál tejet, a tejbe a kemény karamell elolvadt, ezután hozzáadtam a maradék cukrot, és addig főztem, míg elolvadt a cukor, mikor sűrűsödni kezdett, levettem a tűzhelyről, hozzákevertem 7 dkg vajat és géppel jól összedolgoztam, aztán gyorsan a másik tésztalap hátuljára simítottam, itt egy kicsit igyekezni kell, mert ahogy hűl úgy kezd keményedni a máz és már nem lesz kenhető. A mázas lapot száradás után felkockáztam és így tettem a tésztára, közbe felszeleteltem az alját is.
16 db lett, jó volt a krém, tejszín arány, nagyon finom volt.