Már sokszor elhatároztam, hogy elkészítem a franciák kedvenc reggeli csemegéjét a croissant, kihívások kedvelőinek tudom ajánlani és természetesen azoknak, akik szeretik a finom ízletes leveles tésztát. Nem nehéz elkészíteni, csak az időt kell rászánni, a hajtogatás miatt egy kicsit időigényes, de csak időigényes és nem munkaigényes, viszont meghálálja a rászánt időt, mert nagyon finom omlós, könnyű és nagyon hasonlít az igazira. A receptet én saját magam alkottam, ezért külön örültem mikor elkészült és megkóstoltam az eredményt, most csak natúr, töltelék nélküli készült, de a következő már valamivel töltött lesz.
Íme a recept: 50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1 egész tojás, 2,5 dkg élesztő, só ízlés szerint, pici cukor. Szokásos módon készítettem tésztát, dagasztottam, kelesztettem.
Kb 1 óra elteltével a szépen megkelt tésztát, jól átgyúrtam, kinyújtottam, és 25 dkg hideg margarint, szeleteltem a téglalap alakúra nyújtott tészta egyik felére, ráhajtottam a tészta másik felét, kicsit lenyomkodtam és újból téglalap alakúra nyújtottam a tésztát, majd harmadolva egymásra hajtottam, így három réteget kaptam, lisztezett tálcára és 20 percre a hűtőbe tettem letakarva a tésztát. Ezt a folyamatot háromszor ismételtem meg.
Kinyújtottam köralakra, negyedelve 16 db-ra osztottam el, a szélesebb részénél kezdve felsodortam, egy kanál tej és 1 tojássárgája keverékével kentem meg, kelesztettem kb fél órát és 200 fokon légkeveréssel készre sütöttem.