Bécsi kirándulás alkalmával láttam, hogy a Filharmonikusok utcájában lévő Hotel Sacher kávéháza előtt hosszú sorokba álltak a turisták, hogy felszabaduljon egy asztal, és valamilyen finom bécsi kávé különlegességgel együtt, megkóstolhassák ezt a világhírű tortát.
Ez a torta egy Metternich herceg asztalára készült édesség. Természetesen mi is vettük az erőt a sorbaálláshoz, hogy megkóstoljuk ezt a sokat dicsért finomságot.
Hm.. nagyon finom volt.. kezembe került a recept.. és gondoltam egyet..
Íme a recept:
15 dkg finom étcsokoládét gőzfürdő fölött felolvasztottam, 15 dkg vajat habosra kevertem 10 dkg porcukorral és hozzáadtam a felolvasztott csokoládét, habosra kevertem és egyenként belekevertem 6 tojássárgáját. A tojások fehérjét 5 dkg cukorral nem túl kemény habbá vertem, 15 dkg lisztbe tettem egy pici sót, majd a csokis vajas krémbe beledolgoztam a habot és a lisztet.
24 cm-es tortakarikát kivajaztam, belesimítottam a krémet és 180 fokon készre sütöttem.
A kihűlt tortakarikát kettévágtam és megkentem finom sárgabarack lekvárral, néhány órára hideg helyre tettem.
15 dkg csokoládét, 15 dkg porcukrot, 1 dl vízbe folyamatos kevergetés mellett sűrűsödésig főztem, akkor jó mikor a kanalat egyenletesen vonja be a csokoládé és nem túl folyós.
Bevontam a tortát mázzal, feldíszítettem tejszínnel és úgy kínáltam.
Nagyon egyszerű elkészíteni és nagyon finom torta különlegesség.