Mi tagadás szeretjük a finom házi dolgokat, ha lehetőségünk van, akkor el is készítjük saját kezűleg, saját íz világunk szerint.. így vagyunk a kolbásszal is.. nem azért, mert így olcsóbb, manapság már ez így nem igaz, inkább azért, mert akkor tudjuk, hogy mi is kerül bele.. ez fontos szempont a nagy E betűs és átvágós világunkba.
Kell hozzá egy húsdaráló, de ha jó barátod a hentes és biztos friss húst ad, akkor az sem, konyhafelszerelési üzletbe, vagy áruházakba, lehet kapni kolbásztöltőt, esetleg húsdarálóra szerelhető töltőt, egy csomag sózott disznóbél, fűszerek, munkakedv, és uccu neki is állhatunk..
Íme a recept:
5 kg sertéslapocka, 1,5 kg hasaszalonna / bőr nélkül /, 15 dkg fűszerpaprika, ha pikánsra akarjuk, akkor 10 dkg az édes és 5 dkg csípős az arány, 0,75 dkg bors, 0,75 dkg őrölt kömény, 3 dkg fokhagyma, fél evőkanál porcukor, só ízlés szerint.
Ezt az anyagot egy nagy tálba jól össze kell keverni, így a tálba pihentetjük pár órát, hogy összeérjenek az ízek, majd még egyszer átdolgozzuk és kolbásztöltő segítségével a bélbe, töltjük. Ezt követően a remekművünket, valahol felakasztva szárítjuk egy napot, majd mélyhűtőbe tesszük adagokba, és fegyelmezzük magunkat, hogy ne minden nap akarjunk ezt enni reggelire..
Természetesen friss, saját készítésű házikenyérrel fogyasztjuk.