Volt sok szabadidőm, na meg mondhatom azt is, hogy úgy hozta a kedvem, karácsony után még egy adag bejglit sütöttem. Variáltam, mert amikor nem a kötelezőt sütöm mindig valami mást, szeretnék készíteni. Olvastam valahol, hogy tehetünk a töltelékbe lazítónak reszelt almát, ez adta az ötletet, hogy én meg szilvalekvárt tettem a mákhoz.. azt hiszem nagyon jól döntöttem.
Ez most így készült:
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 1 egész tojás és 1 tojássárgája, 2 evőkanál cukor, reszelt citromhéj, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, pici só. Lisztet a zsiradékkal elmorzsoltam, élesztőt a tejbe feloldottam, majd a hozzávalókat jól összedolgoztam, és kb. 2 órát, pihentettem.
Közben elkészítettem a tölteléket, ami most csak mák volt.
40dkg darált mák, 30 dkg cukor, 3 dl tej, citromhéj, vaníliás cukor, pici fahéj. Tejet felforraltam, hozzáadtam a cukrot és 0, 5 dl vizet, amikor elolvadt a cukor, bele tettem a mákot és kavargatva főztem, besűrítettem, de vigyáztam, hogy kenhető legyen, majd hidegre tettem, hogy kihűljön.
Megkelt tésztát kettéosztottam, vékonyra kinyújtottam és megkentem a töltelékkel, és mielőtt felcsavartam kentem rá szilvalekvárt, csak ahol kezdődik a csavarás oda, nem az egész tekercset kentem meg lekvárral.
Két jó nagy rúd lett, nem is tudtam egymás mellet a tepsibe tenni, csak átlósan, külön-külön. Megkentem tojásfehérjével, amikor kész lettem, pihentettem kb.fél órát, majd átkentem még egyszer és 200 fokon készre sütöttem.
Egy kicsit laposabb lett, mint a másik bejgli, de sokkal finomabb, megérte próbálkozni ez marad a kedvenc, a szilvalekvár nagyon finommá tette és még az is sokat javított a töltelék minőségén, hogy főztem pár percet a mákot, ettől úgy tűnt, hogy puhább lett, nekem így jobban ízlik.